Deurbeslag is een term die niet alle mensen kennen. Het is een categorie die veel verschillende objecten bevat en daarnaast is het ook nog eens een categorie vol met hele belangrijke objecten. In deze tekst gaan we daarom kijken wat deurbeslag precies inhoudt en waarom deurbeslag dan ook zo belangrijk kan zijn.

Deurbeslag

Met deurbeslag wordt eigenlijk alles bedoeld waarmee de deur in het kozijn wordt gehangen, maar ook alles waarmee de deur vastgemaakt kan worden zoals een deurknop en een slot. Dat betekent dus automatisch dat deurbeslag ontzettend belangrijk is. Zo vindt je bijvoorbeeld al deze producten vaak ook in een veiligheidspakket wat je los kunt aanschaffen bij een deur. Deurbeslag is belangrijk omdat het er voor kan zorgen dat inbrekers geen weg naar binnen kunnen vinden. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld sloten. Allereerst is het dus belangrijk dat je een slot gebruikt wat bestand is tegen inbrekers. Hiervoor krijgen sloten verschillende keurmerken. Hoe hoger het kenmerk hoe beter het slot dus is. Dat betekent dat een slot met een hoog keurmerk dus ook meer inbrekers kan tegenhouden. Er zitten verschillende soorten extra opties op een goed slot zoals een verharde stalen brug waardoor verschillende technieken zoals kerntrekken van inbrekers dan ook onmogelijk gemaakt worden. Daarnaast kunnen er natuurlijk een hoop andere opties aan sloten zitten zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om een slot van beide kanten open te maken wanneer er een sleutel in het slot is blijven zitten. Toch zijn sloten niet het enige wat in een veiligheidspakket van deurbeslag zit.

Overige sloten

Het is natuurlijk niet zo dat er maar 1 slot op een deur kan zitten. Wil je de deur nog beter beveiligen dan kun je er ook voor zorgen om nog meer sloten op de deur te zetten. Bijvoorbeeld aan de onderkant van de deur en een stukje naar boven aan de deur. Daarnaast vallen de scharnieren ook onder deurbeslag. Scharnieren worden gebruikt zodat de deur in het kozijn hangt en dus niet over de vloer kan slepen, maar ook zodat de deur makkelijk open en dicht kan draaien. Wanneer er geen scharnieren zouden zijn, zou de deur dus niet makkelijk open en dicht kunnen maar zou de deur vallen wanneer je hem opendeed. Ook in de scharnieren zitten nog grote verschillen. Sommige scharnieren zijn beter beveiligd tegen inbraak dan andere scharnieren en ook bij de scharnieren kun je dus nog een hoop winnen wanneer je de deur beter wil beveiligen tegen inbraak. Als laatst zitten de deurklink en deurgrepen ook nog in dezelfde categorie. Hierbij gaat het vooral om de uiterlijke kenmerken waar iemand voorkeur van kan hebben. Deze kun je namelijk aanpassen aan het interieur. Hetzelfde geldt natuurlijk voor deurknoppen.

Bron: In2klussen