Bij een bouwkundige keuring wordt er ook gekeken of er sprake is van vochtschade in de woning. Dit komt nog wel eens voor bij een aan- of verkoopkeuring. Bij een opleveringskeuring zal er niet zo snel sprake zijn van vocht in de woning aangezien dit maar zelden optreedt bij nieuwbouwwoningen.

Vocht in huis: wat nu?

Vocht in huis: menig huiseigenaar of huurder kan zich de vochtophoping, de aangetaste muren, het ongedierte en andere ellende levendig inbeelden. Dit komt omdat bijna iedereen in vroeg of laat met een vochtprobleem te maken krijgt. Vocht in huis bent u liefst zo vlug mogelijk voor eens en altijd kwijt. Laat u het vocht in huis ongemoeid zijn gang gaan, dan beschadigt dit de constructie, het isolatievermogen en de waarde van uw woning. Daarnaast is een te vochtige leefomgeving niet bevorderlijk voor uw gezondheid of die van uw gezin.

Vocht in huis bestrijden

Teveel vocht in huis signaleert de intrede van vochtproblemen. Vochtproblemen dient u grondig te bestrijden, om uw woning blijvend vochtvrij te maken en hoge rekeningen te voorkomen. Er bestaan verschillende soorten vocht in huis die problemen veroorzaken en ze vragen ieder om een specifieke aanpak voor het optimale resultaat.

Mogelijke risico’s

Uw leefomgeving kan op termijn aangetast worden door condensatievocht, doorslaand vocht, opstijgend vocht, vocht in de kelder, schimmelgroei en allerlei andere nadelen die bij deze problemen de kop opsteken. Als u ze negeert, gaan deze vochtproblemen van kwaad naar erger en ziet u algauw de rekeningen opstapelen. Kies ervoor dit overtollige vocht in huis grondig te bestrijden en voorgoed uit uw woning te bannen.

Vind de oorzaak van het vocht in huis

De belangrijkste stap om vocht in huis aan te pakken, is de exacte oorzaak te ontdekken. U kunt uw vochtprobleem maar efficiënt bestrijden als u precies weet waar het ongewenste vocht vandaan komt. De oorzaken van vocht in huis kunnen variëren van onvoldoende ventilatie, constructiefouten of slijtage in een verouderd huis. Dit met opstijgend vocht, doorslaand vocht of vocht in de kelder tot gevolg. Dankzij een vochtdiagnose komt u snel en eenvoudig achter de oorsprong van het ongewenste vocht. Een bouwkundig expert in Noord-Holland kan hier natuurlijk ook bij adviseren.

Hoe uiteenlopend de oorzaken van vochtproblemen ook zijn, de gevolgen ervan kunnen op elkaar lijken. Een klam gevoel in huis, een permanent muffe geur, blijvende condensatie en natte plekken, schimmelgroei en onverklaarbare vochtinfiltratie in de kelder om er enkele op te noemen. Daarom is het verstandig om een professionele vochtdiagnose aan te vragen voor u overhaaste beslissingen neemt.