Eigenlijk is het tegenwoordig helemaal geen thema meer; vrijwel iedereen kiest voor een kunststof raamkozijn, een kozijn die je tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten hebt. Belangrijk; het is al lang niet meer dat kille, koude kozijn zoals het dat aanvankelijk wel was. Je hebt ze tegenwoordig zelfs met houtnerf. 

De aanschafprijs ligt beduidend lager

Lang had het kunststof raamkozijn niet opgewassen tegen het kozijn van hout, Hout was toonaangevend en iedereen had houten raamkozijnen, Hoe anders is dat nu. Kunststof heeft de leidende positie van hout overgenomen. En hoe. Daar zijn overigens ook redenen genoeg voor. Al is het alleen al de aanschafprijs, die toch snel twintig procent lager ligt dan wanneer je kozijnen van hout aanschaft.

Prijs afhankelijk van het soort glas en de gebruikte profielen

Natuurlijk kun je niet zomaar zeggen wat een kunststof raamkozijn precies gaat kosten. Dit is afhankelijk van onder andere het soort glas in het kozijn, de gebruikte profielen, kleuren en de afwerking van het kozijn. Het raamkozijn van kunststof is zeker de afgelopen jaren sterk gedaald. Daardoor ligt de aankoopprijs veel lager dan wanneer je besluit voor hout of een ander materiaal te kiezen. 

Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen

Het feit dat je naar een kunststof raamkozijn amper omkijken hebt is iets dat ook als voordeel beschouwd kan worden. Houten kozijnen moet je verven, kunststof kozijnen hoef je alleen zo nu en dan eens af te nemen met een doek en lauw water. Gebruik overigens nooit agressieve reinigingsmiddelen en al helemaal geen schuursponsjes. Kunststof raamkozijnen zijn zeer duurzame kozijnen. Ze voldoen aan zeer strenge milieuregels en gaan een leven lang mee. In die periode hoef je ze dus niet te verven of chemisch te reinigen. 

Minimaal dezelfde isolatie als hout je kan bieden

Het voordeel van hout was lang dat het de beste isolatiewaarde had. Ook dat is veranderd, want tegenwoordig biedt een kunststof raamkozijn minsten dezelfde isolatiewaarde. Is een kunststof raamkozijn op den duur- na zo’n zeventig jaar- af, dan is het prima te recyclen. Het raamkozijn van kunststof is prima bestand tegen vocht, biedt zoals gezegd uitstekende isolatie, is goedkoper en veelzijdiger dan elk ander kozijn. Je hoeft het kozijn niet te verven en krijgt evenmin te maken met rotting, iets dat bij hout wel aan de orde is. Door de sterk isolerende werking levert een raamkozijn van kunststof je zomaar een besparing van enkele honderden euro’s op wat betreft de energierekening.

Een kunststof raamkozijn is amper te ontgrendelen

Ook niet onbelangrijk; een kunststof raamkozijn biedt je meer veiligheid en erg veel bescherming. Zo is een kozijn van kunststof amper te ontgrendelen door het inbrekersgilde, die bij het zien van kunststof kozijnen vaak al een deurtje verder gaan. Bovendien hebben de kozijnen een Politie Veilig Wonen keurmerk. Daarnaast beschikken de kozijnen ook nog eens over speciale scharnieren. Voorts is kunststof lastig ontvlambaar en vaak zelfs zelfdovend. Daardoor ben je dus ook een stuk beter beschermd bij brand. Geen wonder dus dat vrijwel iedereen tegenwoordig kiest voor zo’n raamkozijn. De voordelen zijn immers niet op de vingers van een hand te tellen.