Het kan huiveringwekkend zijn: het vinden van tekenen van lekkage in je badkamer. Je kan het natuurlijk al meteen voor je zien. Een badkamer die moet worden opengebroken en hoge kosten waar je echt niet op zit te wachten. Schiet echter niet meteen in de paniek. In de meeste gevallen is een lekkage in een badkamer vrij simpel te verhelpen. Na een beetje inlezen kan eigenlijk iedereen zijn eigen lekkage wel oplossen.

Een kapotte of losse tegel

Het eerste dat je doet is alle tegels in je badkamer afgaan en op problemen controleren. Het komt vrij vaak voor dat bij een lekkage in een badkamer hier de boosdoener te vinden is. Neem dus even de tijd om te kijken of een van jouw tegels wat is afgebrokkeld of een scheurtje heeft. Is dit het geval? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Het is in ieder geval een mogelijke oorzaak voor een toekomstige lekkage, dus het is altijd verstandig om een kapotte tegel zo snel mogelijk te vervangen. Ook kan het zijn dat een tegel los is komen te zitten. Dit kun je met het blote oog meestal niet zien. Je kan controleren of dit bij jou het geval is door met iets hards tegen de tegels aan te tikken. Een holle tegel betekent een losse tegel. Gelukkig is dit gemakkelijk verholpen door de tegel weer goed vast te zetten.

De douchekraan en de doucheslang

Ook hier kan het probleem zitten. Beiden kunnen uit elkaar worden gehaald. Als je dit doet, kun je hun rubber en tape controleren en mogelijk vervangen. Blijft de lekkage hierna, dan zul je toch van beiden een nieuwe exemplaar moeten aanschaffen. Gelukkig heb je hiervoor geen loodgieter nodig. Het is echt vrij simpel om een oud exemplaar voor een nieuw exemplaar te vervangen. Let bij je aankoop wel goed op de maten!

Het kit- en voegwerk

Je badkamer zit er vol mee en een kleine fout of een klein scheurtje betekent al meteen een lekkage. Ga dus al het kit- en voeg werk in je badkamer zorgvuldig af. Vindt je een fout, dan kun je bijvoorbeeld de oude kit er uit pulken en zelf nieuwe kit weer aanbrengen. Het is even werk, maar niet echt moeilijk om te doen.

Toch de loodgieter

Zelfs als je een buitengewone kluts met twee linker handen blijkt te zijn en je het ongelofelijk verpest, zal een loodgieter de klus waarschijnlijk toch binnen een paar minuten voor je repareren. Het is haast onmogelijk om het probleem veel erger te maken, probeer het daarom eerst rustig zelf. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Kom je er echt niet uit, dan kun je alsnog gemakkelijk de loodgieter bellen. Bel die loodgieter in ieder geval als je erachter komt dan het probleem in de leidingen zit. Want zonder vakkennis wil je daar echt met alle handen afblijven.

Bron: superrenovatie.nl