In vergelijking met een cirkelzaagmachine heeft een decoupeerzaag meerdere voordelen. Maar om welke voordelen gaat het hier eigenlijk, want een cirkelzaag heeft ook veel te bieden. Om je hier een antwoord op te geven doorlopen we even een aantal belangrijke functies van een decoupeerzaag. Het zal je opvallen dat met de nodige hulpmiddelen een decoupeerzaag veel meer kan dan je had gedacht. De kans is dan ook direct groot dat jou kijk op een decoupeerzaag aan het eind van dit artikel totaal is veranderd. Eerst maar eens iets vertellen over de zaagmogelijkheden.

Zagen met geleiderail

Het is mogelijk om rechte stukken te zagen met een decoupeerzaag. Dit lukt niet altijd met eigen co├Ârdinatie en talent. Daarom is er een geleiderail bedacht voor de decoupeerzaag. Cirkelzagen hadden al langer zulke geleiderails, maar daar is dus nu verandering in gekomen. Een merk die erg bekend staat om zijn decoupeerzaag geleiderails is Mafell. Dit merk heeft een geleiderail ontwikkeld voor de decoupeerzagen. Voor andere merken is het nog lastig om een geleiderail te vinden die optioneel is voor de decoupeerzaag die jij gekocht hebt.

Scherpe rondjes zagen

Rondjes zagen kan soms een frustrerend klusje zijn. Het is mogelijk om gewoon het lijntje te volgen met een decoupeerzaag, maar vaak als het rondje te klein wordt is dit lastig. Daarbij wil het ook vaak voorkomen dat de rondjes dan weer net te groot zijn voor een gatenzaag. De oplossing hiervoor is een cirkelgeleider. Deze cirkelgeleider is speciaal ontwikkeld om perfecte rondjes te zagen. Het enige wat je hoeft in te stellen is de straal of diameter van het rondje. Je bevestigd de decoupeerzaag en boort een gat waar het zaagje doorheen kan. Een andere functie die je kunt inzetten voor extra scherpe bochten is de pendelfunctie. Deze is vaak in 3 of 4 standen te plaatsen en is bijna bij alle decoupeerzagen inbegrepen.