Zoals je weet zijn er verschillende soorten staalkabels. Deze worden gebruikt voor het hijsen van lasten. Bij het kiezen van een kabel moet je altijd genoeg breuksterkte hebben. Er zijn veel verschillende kabels en ook moeten die kabels hebben een gebruiksaanwijzing. Lees hier alles over kabels.

Soorten

Er zijn verschillende soorten staalkabels. Maar wat is een staalkabel precies? Een staalkabel is een kabel dat bestaat uit verschillende stalen draden. Deze draden worden rond de kern van een kabel gedraaid. Op deze manier krijgt de kabel trekkracht zodat je hijswerk aan de kabel kunt overlaten. Je kiest een staalkabel aan de hand van het doel van je kabel. Eigenlijk meer de locatie waar jij de staalkabel wilt gaan gebruiken.

Als eerst heb je de algemene staalkabels, deze kabels worden over het algemeen binnen gebruikt. Dit komt omdat deze kunnen roesten. Het materiaal van staalkabels is ongegeneerd staal. De constructie van de staal zegt hoe stevig de staalkabel is. Het materiaal werkt daar in tegen minder aan mee.

Ook heb je een ander soort kabel, dit is het RVS kabel. Deze kabel word vaker gebruikt voor buiten. Er zijn daarin twee kwaliteiten: 304 en de 316. Daarbij is 316 de hoogste kwaliteit. Beide kwaliteiten roesten amper tot niet. Kwaliteit 316 is als enige goed bestemd tegen zee water. Bedenk goed de functie van een RVS staalkabel. Soms kunnen RVS kettingen beter toegepast worden in situaties.

Dus bij het kiezen van de soort kabel moet je nagaan wat je met de kabel wil doen. Ook welke omstandigheden de kabel moet doorstaan. Ook kan je advies vragen wat voor soort kabel bij jou van belang is.

Opslag

Staalkabels zijn duur en je wilt natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaan. Hier zie je een aantal tips hoe je het beste staalkabels kan opbergen.

  • Staalkabels moeten op kamertemperatuur opgeslagen worden. Daarnaast moeten ze in een goed geventileerde, droge ruimte opgeslagen worden.
  • Het insmeren van de kabel kan de levensduur van de kabel verlengen. Dit komt omdat de wrijving tussen de kabels, de kabels kan beschadigen. De smering moet wel doordringen tot de kern van de staalkabel. Anders heeft het smeren geen nut. Want als er breuken in de kabel komen is het niet meer mogelijk deze te maken. De enige optie dan nog is het vervangen van de kabel. Een plotselinge kabelbreuk kan gevolgen zijn bij het niet goed verzorgen van de kabel.
  • Laat de kabel inspecteren door een specialist. Het is verplicht bij hef en hijsmiddelen eens per jaar. Dit word gecontroleerd door poetskatoen langs de kabel te houden. Een breuk word gelijk ontdekt omdat er dan een pluisje achter blijft hangen. Bij meerdere draadbreuken moet de kabel vervangen worden.

Bron: https://www.bevestigingsmateriaal.nl/