Lassen is niet iets wat je even snel doet. Het is niet het zelfde als een schilderij op hangen. Lassen vraagt veel voorbereiding. Je moet over een aantal dingen goed nadenken. Denk maar bijvoorbeeld aan waar je gaat lassen maar ook wat voor materiaal. Je kan bijvoorbeeld verschillende manieren kunststof lassen zoals Hdpe lassen . En niet voor elk materiaal gebruik je dezelfde lastechniek.

Het lasapparaat

Als beginner op het gebied van lassen zijn er veel mogelijkheden dus ook veel vragen. Denk maar bijvoorbeeld aan een lasapparaat. Wat voor één ga je er kopen. Een lasapparaat dat je makkelijk overal heen kunt meenemen zodat je op meerdere locaties kan lassen. Of wil je juist een grotere lasapparaat die meerdere functies heeft zodat je meerdere materialen mee kunt lassen. Er zijn zo veel soorten, dat je er echt in moet verdiepen wat je nodig hebt en wat je gaat gebruiken. Bedenk goed wat je wilt gaan lassen, hoe vaak en waar.

Techniek

Er zijn verschillende lastechnieken, maar er zijn er 3 die het meeste worden gebruikt. De meeste gebruikte zijn elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen. Ga je voor een lastechniek dat je meer moet oefenen, en als het goed lukt het er mooier uit ziet? Of ga je voor een lastechniek die makkelijker is en je weinig aan fout kan doen die net iets minder mooi is? Op de techniek zijn er heel veel mogelijkheden en het is ook goed om je er in te verdiepen. De techniek hangt ook onder andere af van het las apparaat en het materiaal wat er gebruikt gaat worden.

Materiaal

Bijna bij alle materialen is het mogelijk om ze aan elkaar vast te lassen. Het verschilt alleen van techniek en lasapparaat met welk materiaal je het gaat doen. Met bijvoorbeeld het lasapparaat heb je voor sommige materialen meer functies nodig als bij de andere. Dat geldt ook voor de techniek. Dat verschilt ook per materiaal. Stem daarom je lasapparaat goed af met het materiaal wat je gaat gebruiken. Zo hoef je niet altijd de duurdere te kiezen met extra functies als die niet gebruikt gaan worden.

Bescherming

Voordat je begint met lassen moet je ervoor zorgen dat je de juiste en goede bescherming hebt. Lassen brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze risico’s kan je gelukkig verminderen door het dragen van beschermende kleding speciaal voor lassen. Bij het dragen van laskappen verminder je de kans op beschadiging van het oog voor het felle licht. Ook met het dragen van een kap voorkom je lasogen.

Om beschadiging voor de omstanders te voorkomen heb je daar ook nog veel keuzes in. Denk maar bijvoorbeeld aan lasschermen en lasdekens. Deze zijn ook zeer aan te raden om aan te schaffen.

Bron: https://www.almond.nl/