Als u een eigen woning bezit, dan moet u natuurlijk zorgen dat u daaraan het juiste onderhoud verricht. Eén van de onderdelen van dit onderhoud is de gevelrenovatie. Veel mensen onderschatten deze vorm van renovatie, maar het is verstandig om hier wel rekening mee te houden. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat uw gevel een beschadiging oploopt door wind of regen. In zulke gevallen moet u gaan denken aan een gevelrenovatie.

Gevelbekleding

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding. Sommige gaan langer mee dan anderen. Zo bestaat er bijvoorbeeld keralit gevelbekleding. Dit is hoogwaardig, lijkt zeer veel op hout, en het aller fijnste is dat dit materiaal heel onderhoudsarm is. Bovendien is keralit duurzaam en daarom ook nog eens milieuvriendelijk. Het wordt gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Dit betekent ook dat het vrijwel nooit last heeft van kromtrekking door bijvoorbeeld vocht of warmte. Als u voor een duurzame gevelbekleding kiest, dan hoeft u dus minder vaak onderhoud te plegen aan uw gevel.

Voegen

Als het dan toch tijd is voor een gevelrenovatie, moet u eens goed naar uw voegen gaan kijken. Bij beschadigingen is het mogelijk dat u deze moet laten vervangen. Als u houdt van klussen, kunt u dit ook zelf proberen. Dan moet u wel van tevoren goed bedenken hoe u dit wilt doen, en of uw plan realistisch en haalbaar is. Tijdens een volledige renovatie van de voegen worden deze eerst verwijderd. Dan wordt alles goed schoongemaakt, en vervolgens worden er nieuwe voegen in uw gevel geplaatst. Zo weet u zeker dat alles zo goed mogelijk is gereinigd en vervangen, en dat uw gevel weer een lange tijd mee kan. De renovatie van de voegen kost, inclusief reinigen, gemiddeld rond de €1600.

Impregneren

Als u uw gevelrenovatie helemaal goed wilt afronden, dan kunt u ervoor kiezen om uw gevel te (laten) impregneren. Dit betekent dat u, met behulp van een bepaald middel, uw gevel ‘hydrofoob’ gaat maken. Zo zorgt u ervoor dat uw gevel goed bestand gaat worden tegen vocht en vuil. Op deze manier weet u zeker dat in uw gevel geen lelijke schimmelplekken zullen ontstaan door bijvoorbeeld water, en dat er geen vervuiling op uw gevel zal komen. Het laten impregneren van uw gevel is niet goedkoop en zal gemiddeld rond de €2000 kosten. Dit hangt uiteraard af van de grootte van uw gevel.

Gevelreiniging

Een gevelreiniging is misschien wel het meest onmisbare deel van iedere gevelrenovatie. De reiniging zorgt ervoor dat vuil en andere plekken van uw gevel verwijderd zullen worden. Zo gaat uw gevel er weer mooi schoon uitzien. Een grondige gevelreiniging kan u al gauw voor zo’n €350 kopen, maar het kan ook oplopen tot maar liefst €950. Dit ligt vooral aan de omvang van uw gevel, en aan het soort reiniging waar u voor kiest. Als u bijvoorbeeld ernstige schade als graffiti van uw gevel wil verwijderen, dan is er een sterkere reinigingsmethode nodig. Voor een oppervlakkige reiniging hoeft u echter zeker niet te schrikken van het geldbedrag.

Gevelonderhoud

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er verschillende soorten gevelonderhoud. Reinigen, het vervangen van de voegen, en het laten impregneren van uw gevel kunnen er allemaal bijhoren. En dat is natuurlijk hartstikke prijzig, of u nou deel uitmaakt van een beginnend gezin, in uw ééntje woont, of al een tijdje meegaat. Daarom kunt u er ook voor kiezen om de gevelrenovatie grotendeels zélf uit te voeren. Dan wordt het u wel aangeraden om van tevoren goed te kijken naar hoe u dit wilt gaan doen. Op internet zijn genoeg artikelen te vinden met tips voor doe-het-zelvers.

Meer weten over gevelrenovatie en de prijzen hiervan? Neem eens een kijkje op de website van De Jong BV Gevelreiniging.