Select Page

Een freesmachine is een apparaat waar een frees op zit. Een frees is een stuk snijgereedschap waarmee je materialen mee kunt bewerken. Het werkstuk draait rond waardoor je het materiaal kunt bewerken. Dit is anders dan bij een freesbank waarbij het gereedschap zelf ronddraait. Het is een cilindervormige frees met voortandingen wat wel wat heeft van een boor. Deze frees hapt als het ware in het materiaal waardoor je hier groeven of sleuven mee maken maar je kan ook randen van je product mee afwerken. Je kan dit apparaat voor van allerlei doeleinden gebruiken en voor allerlei materialen. Je kan materialen zoals hout bewerken maar ook staal is geschikt voor een freesmachine. “Fraiser” wat Frans is voor frezen betekent krullen of golven.

Hoe werkt frezen?

Wanneer je wil frezen moet je het materiaal tegen de richting waarin de frees werkt draaien. Als je dit niet doet kan je het materiaal niet bewerken omdat er geen grip tussen de frees en het materiaal komt.

Het stappenplan voor frezen

Stap één: Het kiezen van het juiste materiaal om te frezen is cruciaal. Je wil namelijk niet een te hard materiaal soort gaan bewerken. Het handigste materiaal is zacht hout maar ook carbon of plastic kan bewerkt worden. Je kan het materiaal hardhout ook bewerken maar zorg er dan voor dat je langzaam werkt zodat je het hout niet in vlam zet.
Stap twee: Voor je begint met frezen moet je zeker weten welke type gleuf je gaat maken. Je kan voor een vlakke bodem kiezen maar ook een V-vorm bodem. Voor elk type wat je zou willen maken moet je namelijk een ander frees apparaat hebben.
Stap drie: Nu moet je kiezen welk type frees je gaat gebruiken Een rechte frees maakt vierkanten bewerkingen. Een afrondingsfrees gebruik je om randen gladder te maken. Maar je hebt ook een frees voor V-vormen, hiermee kan je veel decoratie bewerken.
Stap vier: Voor je het hout gaat bewerken is het belangrijk om jezelf veilig te stellen door handschoenen, een bril en een stofmasker te dragen. Daardoor zul je voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Stap vijf: Je mag nu beginnen met frezen maar voor je dit doet is het handig om het gereedschap in een lichte hoek te houden. Daardoor snijdt je het hout flexibeler. Wat ook handig is om te weten is dat je het toerental te bepalen voor het soort materiaal wat je gaat bewerken. Ook moet je langzame freesbewegingen maken om te voorkomen dat je te veel materiaal in één keer weghaalt.

Frezen is enorm handig onder de knie te hebben, daarom wordt het ook aangeraden om deze tips goed door te nemen. We hopen dat je nu helemaal voorbereid bent op jouw frees avontuur!
Bron: Marcol