Heeft je huis schade opgelopen tijdens het klussen, per ongeluk een gasleiding doorgezaagd, een gat geboord in de waterleiding of iets dergelijks? Dit artikel zal je wat meer vertellen over de zaken die wel en niet gedekt worden door je woonverzekering.

Wat is een woonverzekering precies

Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Het betreft alle schade en verlies binnen je huis en aan je huis(zoals in de schuur). Wat precies gedekt wordt ligt aan het type woonverzekering dat je hebt afgesloten. Daarbij is er keuze tussen een uitgebreide woonverzekering, een extra uitgebreide woonverzekering en een allrisk woonverzekering.
Het is niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten, maar het is zeker geen overbodige luxe, met een woonverzekering kan je een hoop geld besparen in geval van diefstal, waterschade of iets dergelijks.

Wat wordt gedekt?

Met een uitgebreide woonverzekering wordt er al veel gedekt, vooral met betrekking tot onverwachte schade zoals storm of diefstal, maar ook bij het springen van water- of gasleidingen bij vorst. Het betreft vrijwel alle schade die je niet had kunnen voorzien, ook brand- en rookschade. Zelfs als er een auto door de zijkant van je huis rijdt wordt dit door de woonverzekering gedekt.
Bij de extra uitgebreide woonverzekering wordt alle schade die bij de uitgebreide woonverzekering vergoedt wordt en meer gedekt. Denk daarbij aan schade aan de inhoud van je vriezer als deze door een stroomuitval lang uit staat. Ook dekt de extra uitgebreide woonverzekering de diefstal of het vandalisme van tuinspullen zoals tuinmeubilair of zelfs de was die in de tuin hangt. De schade dat verricht dient te worden om een defecte leiding te vinden wordt bij de extra uitgebreide woonverzekering vergoed.
De allrisk woonverzekering dekt alle schade die van buitenaf komt. Zorg dat een klusbedrijf dat bij jou langskomt een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dan kan de schade die door hen wordt verricht worden vergoedt, anders wordt het gedaan met jouw toestemming, in dat geval wordt er niets gedekt.