Wie denkt aan een tuin, denk al snel aan gras, bloembakken en misschien als er ruimte is een boompje hier en daar. De tuin is echter meer dan dat; het is de verlenging van je huis. Om deze overgang van huis naar tuin mooi te laten verlopen, is een veranda de ideale oplossing. Kortgezegd is een veranda -ook wel terrasoverkapping genoemd- een aanbouw aan een woning die steunt op palen. Als je nog twijfelt aan het aanschaffen van een veranda, zal dit artikel je vast overtuigen.

Voor het hele jaar door

In de zomer is het heerlijk om in de schaduw te zitten met een drankje. Een veranda is vaak zonwerend wat het lekker koel houdt. Deze is daarom ook niet te verwarren met een serre; dit is een aanbouw die de lichtinval en warmte juist bevordert in plaats van tegen te houden. Zelfs een ‘s zomers regenbuitje zal je niet tegenhouden om in de zomer buiten te zitten. De terrasoverkapping kan namelijk prima tegen water, in tegenstelling tot een zonnescherm. Maar niet alleen in de zomer is een veranda ideaal. In de winter zorgt een veranda namelijk juist dat de warmte die er wel is, voor een deel wordt vastgehouden. Dit komt onder andere doordat de overkapping goed geïsoleerd is en dus niet alleen verkoeling, maar ook de nodige warmte vasthoudt. Mocht het dan toch nog te koud zijn, is het mogelijk om een houtkachel of vuurschaal te plaatsen voor wat extra warmte. Doordat het verder een open ruimte is, zorgt dit ook niet voor gevaarlijke situaties. Of je kunt onder een fleece deken kruipen, terwijl je aan een kop warme chocomel slurpt.

Materiaal keuze

Het leuke aan een veranda is dat hij zo te maken is, dat hij perfect past bij de omgeving van je huis en tuin. Er zijn genoeg bedrijven die een gepersonaliseerde en op maat gemaakte veranda aanbieden. Hierbij is vooral het materiaal dat wordt gekozen een van de belangrijkste factoren. De meest voorkomende materialen zijn: aluminium, hout, PVC, glas of zelfs gedeeltelijk gemetseld zodat hij echt aan je huis vast zit. Heb je in je tuin veel bomen, bloemen en gras staan met een houten bankje hier en daar? Dan is het mooiste om een houten veranda te laten maken. Ook in soorten hout zit natuurlijk nog een hele ruime keuze zodat ook de kleur van het hout bij de omgeving past. Maar is je tuin meer bedekt met tegels en een vijvertje met keien? Dan zou PVC of aluminium een betere keuze zijn. Ook deze materialen komen in alle kleuren. Naast het materiaal kun je de veranda ook opfleuren met allerlei accessoires om het nog meer eigen te maken.

Vergunningen

Ben je inderdaad overtuigd en wil je een veranda laten bouwen? Let dan wel op! Een veranda valt bij de gemeente onder bijbehorende bouwwerken. Vraag bij de gemeente de nodige informatie op om te controleren of er geen bouwvergunning nodig is. Het zou zonde zijn als na de bouw blijkt dat je veranda weer afgebroken moet worden omdat het niet volgens de regels is gebouwd.