Een vraag die niet geheel overbodig is. Het is namelijk zelfs goed om deze vraag te stellen, want natuurlijk mag je meer weten over schuurmachines. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je kunt schuren zonder schuurmachine. In dit geval maak je namelijk gebruik van handschuurpapier. Voor klussers is dit een handig hulpmiddel om kleine schuurklussen te verrichten. Hieronder kom je meer te weten over handschuurpapier, zodat je de voor- en nadelen straks beter kunt afwegen.

Handschuurpapier

Handschuurpapier is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Er bestaat handschuurpapier speciaal voor metaal, hout of kunststof. Daarnaast is het mogelijk om schuurpapier te bestellen welke bestendig is tegen water. Handig voor het schuren van smerige oppervlakken, want je kunt het schuurpapier gewoon weer schoonmaken. Maar welk schuurpapier je ook gebruikt je moet nog steeds zelf schuren. Eventjes schuren wil nog wel, maar als je grote oppervlakken moet schuren dan raken je armen al snel vermoeid. Tijd om een schuurmachine in huis te halen. Meer weten? Scroll dan snel naar beneden.

Schuurmachines

De schuurmachine is kort gezegd een machine die het schuren vereenvoudigd. Dit omdat de machine in een heel hoog tempo materiaal kan schuren. Zo zijn er schuurmachines die 15.000 a 20.000 schuurbewegingen per minuut kunnen maken. Met schuurbewegingen worden de bewegingen van de schuurzool bedoeld, welke van voor naar achteren kan bewegen. Zo snel schuren met de hand is natuurlijk onmogelijk. Het is daarom ook wel duidelijk dat met een schuurmachine de productiviteit van de klusser toeneemt.

Conclusie

Wanneer je moet kiezen tussen handschuurpapier of een schuurmachine, dan is de keuze vaak snel gemaakt. Het schuren met een schuurmachine gaat nou eenmaal sneller dan met de hand. Toch moet je vaak nog wel handschuurpapier gebruiken. Vaak voor oppervlakken waar detail of een betere afwerking benodigd is. Wanneer je een verf- of laklaag wilt aanbrengen dan kun je ook handschuurpapier gebruiken voor de voorbewerking.