Wie wel eens in een villawijk in Wassenaar of Blaricum heeft gereden, zal zich verwonderd hebben aan de prachtige grote ruim opgezette villa’s met soms rieten daken. Veel mensen dromen van zo’n huis en mensen denken vaak dat rietdekken alleen weggelegd is voor de allerrijksten, omdat het veel geld kost. Dit valt echter mee en een rieten dak heeft ook nog meer voordelen die we in dit artikel zullen bespreken.

Sfeervol en functioneel

Een boerderij met een rieten dak ziet er idyllisch uit. Een villa krijgt een door een rieten kap een warme uitstraling. Natuurlijk vindt iedereen iets anders mooi, dus we zullen niet beweren dat een rieten dak het allermooiste is wat er is, ook al vinden we dat zelf wel. Wat niet betwist kan worden is het feit dat een rieten dak functioneel is. Het heeft een waarde verhogende functie op je woning en het verlaagt de energiekosten. Tussen de holle stengels en in de ruimte tussen de rietstengels blijft lucht hangen waardoor je huis beter geïsoleerd is. De isolatiewaarde van een rieten dak is daarmee vele malen beter dan bij een pannendak.

Daarbovenop komt dat een rieten dak warmte beter reflecteert dan dakpannen. Dit zorgt ervoor dat je in de zomer een koeler huis hebt met een rieten dan, dan dat je zou hebben bij een huis met een pannendak. Ook is riet het meest milieuvriendelijke product in de bouwsector. Het is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Een rieten dak gaat tientallen jaren mee en als het rieten dak aan vervanging toe is, dan wordt het riet van het dak gehaald. Hierna wordt het hergebruikt als meststof of als brandstof in energiecentrales. Mensen zijn vaak bang dat brandverzekeringen niet te betalen zijn met rieten daken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Afhankelijk van welke manier het rieten dak is aangelegd, kunnen er grote kortingen gegeven worden door verzekeraars.