Voor de een is dit een jaarlijkse gebeurtenis, voor de ander iets wat zo lang mogelijk uitgesteld moet worden, totdat het echt niet langer kan. Het gaat hier over het verbouwen van (een deel van) je huis, een grote klus waar zowel stress als plezier uit voortkomen. Om zoiets te kunnen overzien en tot een goed einde te brengen is een duidelijk plan van aanpak gewenst. Hoe dat plan kan worden gemaakt? Dat lees je hieronder.

Begin bij het begin

Klinkt logisch, maar dat is het niet altijd. Voordat er begonnen kan worden met verbouwen, moet je eerst weten wat je nu eigenlijk als resultaat wilt krijgen. Maak bijvoorbeeld een moodboard met kleuren, materialen en items die je mooi vindt. Behalve dat dit leuk is om te doen, krijg je direct een beeld van hoe alles combineert. Vervolgens kun je beginnen met de basiskeuzes voor het soort vloer en de kleur(en) op de muur. Kijk vervolgens je moodboard nog eens na om te bepalen of het beeld dat je voor ogen had nog steeds past in hoe de ruimte momenteel is. Het is beter om op dit moment in gedachten nog wat te wisselen qua meubels, dan dat alles er al staat en toch niet zo mooi blijkt te zijn.

Denk aan de niet voor de hand liggende dingen

Bij het verbouwen van een kamer denk je al snel dat de vloer, muren en meubels de belangrijkste keuzes zijn wat betreft uitstraling. Hoewel die inderdaad een grote rol spelen, zijn er meerdere onderwerpen die daar aan bijdragen. Belangrijk zijn bijvoorbeeld het plafond en de kozijnen, die kunnen, ondanks dat ze vaak vergeten worden, een kamer maken of breken. Plafondplaten creƫren een heel andere sfeer dan spuit- of verfwerk. Ook de kozijnen doen dat, mede door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Je zou het niet zeggen, maar kunststof kozijnen met een hout-look geeft toch een ander gevoel dan echt hout. Vergeet dus zeker niet om op dit gebied ook gegronde keuzes te maken, neem dit dus direct mee in je moodboard.