Na lang overwegen besluit je om te gaan voor dat huis met dat prachtige authentieke rietendak maar je wilt jezelf natuurlijk ook goed beschermen tegen de mogelijke gevaren ervan. In dit artikel krijgt u enkele tips te lezen om de veiligheid te garanderen.

Een rieten dak heeft veel klasse en uitstraling. Het wordt dan ook echt als een meerwaarde voor het huis gezien door vele mensen. Dit is ook helemaal terecht maar het is wel grappig om te constateren dat dit vroeger volledig anders was. Een paar honderd jaar geleden was een rieten dak namelijk eerder een teken van armoede. Het was toentertijd een teken van luxe om pannen als dakbedekking te hebben. Nu is dit wel anders maar in al die jaren is er weinig veranderd aan de voor en nadelen van de verschillende type dakbedekkingen. Zoals algemeen bekend is een rieten dak brandgevoeliger dan bijvoorbeeld dakpannen.

Maar gelukkig heeft een rietdekker vandaag de dag meer mogelijkheden om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Zo kan een rietdekker bijvoorbeeld een coating over het riet spuiten. Deze coating werkt zeer brandvertragend en verkleint de kans enorm op een uitslaande brand. Het is dan ook altijd raadzaam om hierover navraag te doen bij het rietdekkersbedrijf waarmee u samen werkt.

Ten slotte is het vonkenvanger gaas toch wel echt het grootste instrument om een brand te voorkomen. Bijna alle huizen met een rieten dak hebben namelijk een schoorsteen en een schoorsteen in combinatie met een rieten dak is nogal gevaarlijk. Het is daarom ook dat de meeste verzekeringen zelfs een vonkenvanger gaas verplicht stellen. Het gaas wordt om de schoorsteen gewikkeld en zo kan een grote uitslaande brand voorkomen worden. Er zijn enkele bekenden producten zoals bijvoorbeeld de Firemaster classic. Wilt u nu meer informatie kijk dan is op de site van Rietwerk!