De betonboor en de steenboor zijn nagenoeg hetzelfde. Het verschil is dat u met een betonboor ook in alle soorten steen kunt boren, maar dat u met een steenboor geen gaten in een betonnen muur kunt maken. Steenboren zijn wat zachter en worden gebruikt bijvoorbeeld voor pleisterwerk, voegen, baksteen en gips. Betonboren kunnen meer aan en deze gebruikt u ook voor de harde steensoorten en alle soorten beton. Met de onderstaande tips kunt u de juiste boor uitkiezen voor uw klus.

Tip 1: bepaal hoeveel u de steenboor of betonboor wilt gaan gebruiken

Een belangrijke factor bij het kiezen tussen een steenboor of een betonboor is hoe vaak u deze wilt gaan gebruiken. Heeft u uw boor echt alleen nodig voor één bepaalde klus, dan kiest u een steenboor als u in zachter materiaal gaat boren en een betonboor als u met harder materiaal gaat werken. Wilt u de boor regelmatig gaan gebruiken, dan is het beter om een betonboor te kopen, want deze is breder inzetbaar. Mocht u nu in beton willen boren en komt er later een klus waarbij u met steen aan de slag gaat, dan is de betonboor voor beide geschikt. Bij steenboren is dit niet het geval.

Tip 2: kies de juiste lengte

Vervolgens zal u moeten bepalen hoe lang uw steen- of betonboor moet zijn en dan worden er verschillende opties aangeboden. In de meeste gevallen zal u boren van 2-, 4- en 6 centimeter lang aantreffen. De keuze is dan afhankelijk van de diepte waarmee u wilt kunnen boren. Ook hier geldt weer: met een te kleine boor zijn uw mogelijkheden beperkt, terwijl u met een langere boor juist verschillende dieptes kunt uitkiezen. Wilt u uw beton- of steenboor breder in kunnen zetten, dan is een langere boor beter. Veel boormachines hebben een optie om de diepte van het boorgat in te stellen. Heeft uw boormachine dit niet, dan doet u een plakbandje om de boor.

Tip 3: kies voor kwaliteit

Kwaliteit is bij het kopen van een steenboor of een betonboor ook uitermate belangrijk. U werkt met een klopboormachine, wat betekent dat de boor het zwaar te verduren gaat krijgen. Het is daarom van groot belang dat u een boor uitkiest die van een kwalitatief materiaal is gemaakt. Kiest u voor de goedkopere en minder sterke varianten, dan is er een kans dat deze defect raakt voordat uw klus voltooid is of dat deze schade aanbrengt in uw boorgat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is beter iets meer uit te geven en zo een langere levensduur te realiseren dan te investeren in een boor die niet aan uw eisen voldoet.

Welke steenboor of betonboor is het beste voor u?

Met deze drie tips kunt u al een beetje een keuze maken. De beton- of steenboor die u uiteindelijk uitkiest dient allereerst het materiaal waarin u wilt boren aan te kunnen en moet vervolgens de juiste lengte hebben. Het is goed mogelijk dat u nu nog vragen heeft. In dat geval is het altijd verstandig om een medewerker van uw (web)winkel aan te spreken, zodat u zeker weet dat u de juiste boor aanschaft.