Select Page

Stopcontacten is een andere benaming voor (wand)contactdozen. In Nederland weet iedereen wel wat stopcontacten zijn maar als je vraagt wat een wandcontactdoos is weten ze vaak niet wat je bedoelt. Al in 1880 bestonden er stopcontacten en deze werden sindsdien over de hele wereld ontwikkelt. Helaas is het zo dat de stekker van jouw apparaten niet overal ter wereld past. Daarvoor is dan weer een reisstekker of een wereldstekker nodig. Bekijk dus voor je op reis gaat goed of je zo’n reisstekker nodig hebt anders kun je zelfs je telefoon nog niet opladen! Wanneer we uitleggen welke contactdozen er bestaan hebben we het in eerste instantie niet over de merken maar over het type stopcontacten die er bestaan.

Welk type stopcontacten bestaan er

In elk huis zijn stopcontacten ofwel wandcontactdozen aanwezig. In oudere woningen zijn dit vaak opbouw stopcontacten. Tegenwoordig worden er veelal inbouw wandcontactdozen ofwel stopcontacten geplaatst. Er zijn wandcontactdozen verkrijgbaar met randaarde en zonder randaarde. Een wandcontactdoos met randaarde is een geaard stopcontact en dat voorkomt dat apparaten onder stroom kunnen komen te staan. Je kunt geaarde wandcontactdozen van niet geaarde herkennen aan de diepte. Geaarde stopcontacten zijn dieper dan de niet geaarde exemplaren en geaarde stopcontacten zijn ook voorzien van metalen klemmetjes! Wanneer je kinderen of kleinkinderen hebt is het verstandig om een stopcontact te voorzien van een kinderbeveiliging zodat sleutels, pinnetjes of wat dan ook niet in het stopcontact gestoken kunnen worden. Naast geaarde of niet geaarde stopcontacten kun je een wandcontactdoos ook verkrijgen in een enkele of dubbele variant. Het zogeheten enkelvoudige of dubbelvoudige stopcontact is verkrijgbaar in de horizontale én de verticale variant.

Een wandcontactdoos met randaarde en kinderbeveiliging

Tot voor kort was het heel normaal dat een wandcontactdoos op minimaal 1 meter hoog werd geplaatst. Tegenwoordig wil men het stopcontact het liefst zo laag mogelijke plaatsen. Daarom is het verstandig om alleen schakelmateriaal in huis te gebruiken dat is voorzien van randaarde en kinderbeveiliging. Heb je thuis nog géén kindveilige stopcontacten dan kun je losse beveiligingsplaatjes op jouw wandcontactdozen plakken. Dit plaatje kun je openen door een stekker tegen het stopcontact te drukken, een kwartslag te draaien en vervolgen door te drukken. Zo weet je zeker dat er met jouw kinderen en apparaten niets kan gebeuren.

Een stopcontact aanleggen in jouw badkamer is gebonden aan strenge regels

Wil je in jouw badkamer een stopcontact aanleggen let er dan op dat dit aan strenge regels is gebonden. Zo mag een stopcontact alleen bevestigd worden op minimaal 60 cm afstand van een kraan. Ook een trekschakelaar voor bijvoorbeeld een wasmachine moet minimaal 60 cm verwijderd zijn van een bad, douche of wastafel en moet minimaal op 2,5 meter hoog worden geplaatst. Een stopcontact in de badkamer of douche dient ook voorzien te zijn van randaarde. Daarnaast moet de groepenkast in jouw huis voorzien zijn van een aardlekschakelaar. Wanneer er géén aardlekschakelaar aanwezig is mag je geen stopcontact in de douche of badkamer plaatsen maar moet je deze aan de buitenkant plaatsen!