Als u aan het water woont dan kan het fijn zijn om uw tuin te vergroten door een steiger aan te leggen of u kunt een steiger aanleggen om een boot aan vast te maken zodat deze beschut kan liggen en u er veilig op kunt stappen. De aanleg van een steiger kan, zeker in sommige gebieden van Nederland, best ingewikkeld zijn. Daarom kan het in sommige gevallen het beste zijn om de aanleg uit te besteden aan iemand die er verstand van heeft.

Soort grond

Bij de aanleg van een steiger is het van belang dat u weet welke grond er onder de steiger ligt. Is dit grond, zand, klei of misschien wel veen? Bij sommige grondsoorten volstaat een simpele paal met een grote oppervlakte aan de onderkant. Andere grondsoorten hebben echter wat grover geschut nodig om niet weg te zakken. Denk bijvoorbeeld aan veen, dit is een grondsoort die heel zacht is en waar de stutpalen dus snel weg kunnen zakken. Zeker voor steigers met een groot oppervlak kna dit betekenen dat de hele steiger uit zijn verband wordt getrokken en u niet zo heel lang plezier heeft van de steiger. Juist voor die ondergronden is het van belang dat er goed nagedacht wordt over de opzet van de steiger. Een specialist kan u daarbij helpen.

Op zoek naar de juiste vakman

Vaak zijn tuinmannen wel op de hoogte van de grondsoort en de manier hoe een steiger gebouwd kan worden. In andere gevallen kan een timmerman u ook helpen met de bouw van een steiger. Zij kunnen elkaar overigens ook goed aanvullen op het gebied van de keuze voor het hout. De ene houtsoort is immers beter geschikt voor buitengebruik dan de andere en niet iedere houtsoort past binnen het tuinontwerp dat u heeft.