Het moment dat jij en je partner een nieuwbouwwoning gaan kopen is een bijzonder moment. Voor de meeste mensen is het de grootste aankoop van hun leven. Belangrijk dus om dit proces zorgvuldig aan te pakken en geen fouten te maken. Als ondersteuning hebben wij daarom een kort stappenplan gemaakt. Deze volgorde wordt vaak aangehouden om tot het gewenste resultaat te komen.

Zo krijg jij je gewenste nieuwbouwwoning

Het eerste wat je dient te doen is het budget bepalen welke beschikbaar is en hoeveel je bereid bent om überhaupt in te leggen voor jouw toekomstige woning. Met het beschikbare budget bedoelen we de maximale hypotheek. Dit is het bedrag dat de bank bereik is om als hypotheek te geven. Indien je nog meer spaargeld hebt of ergens anders kunt lenen dan is het mogelijk om dit bij te betalen aan de woning, maar waak ervoor dat je jezelf niet in financiële problemen werkt.

Na het financiële plaatje in kaart te brengen is het tijd om naar een locatie te gaan zoeken waar je wilt komen te wonen. Ga bij makelaars langs, doorzoek het internet en kijk naar lokale websites met specifieke informatie wanneer je de omgeving al weet waar je wilt komen te wonen.

Staat de woning al in een nieuwbouwwijk? Neem dan een kijkje bij de woning om een goede indruk te krijgen. Staat de woning er nog niet? Bekijk de bouwtekeningen dan met de verkopende makelaar. Dit is tevens het moment om goed na te denken of aan- of uitbouw en om te kijken of er werkzaamheden zijn die op de meer- of minderwerk lijst moeten komen te staan. Dit kan extra kosten opleveren of in sommige gevallen lagere kosten bij minderwerk.

Ga de voorgaande punten nooit te snel door en denk er liever iets te lang over na dan niet lang genoeg. Wanneer je helemaal zeker van je zaak bent dan is het tijd om het contract te tekenen en alles rond te maken. Na het tekenen van het contract is het tijd om de hypotheek af te sluiten. Bij een woning die nog moet worden gebouwd verloopt de hypotheek iets anders. Deze wordt dan op een aparte bankrekening geplaatst waarvan je gedurende de bouw de rekeningen mee betaalt. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd.

Vervolgens zal de bouw aan de gang zijn en kun jij af en toe een kijkje nemen bij je toekomstige woning. Door een oogje in het zeil te houden heb je ook tijdig in de gaten wanneer niet alles helemaal juist verloopt. Tot slot hoef je alleen nog te wachten tot de opleving van de woning.