Een handicap is lastig maar zou niet een belemmering moeten vormen voor mensen om te kunnen werken. Minder validen zijn volwaardige deelnemers op de arbeidsmarkt en kunnen uitstekend kantoorbanen vervullen. Toch zijn bedrijven soms nog voorzichtig om hen aan te nemen. Redenen zijn: de functie is niet geschikt voor iemand in een rolstoel, er is geen capaciteit voor begeleiding of het kantoor is niet rolstoelvriendelijk. Toch zijn al deze redenen eenvoudig te verwerpen. Lees in daarom in dit artikel hoe je ervoor zorgt dat jouw kantoor rolstoelvriendelijk is!

Een rolstoelvriendelijk kantoor

Bedrijven nemen soms geen invaliden aan omdat er niet genoeg begeleidingscapaciteit is of dat het kantoor niet rolstoelvriendelijk is. Dit terwijl er lang niet altijd veel begeleiding nodig is en het helemaal niet ingewikkeld is om een rolstoelvriendelijk kantoor te creƫren.

Invalide werknemers hebben in principe weinig tot geen begeleiding nodig. Dat wil zeggen, mits er rekening wordt gehouden met de huisvesting en de inrichting. Het is voor een invalide van belang dat het kantoor rolstoelvriendelijk is. Let daarom bij je keuze voor huisvesting op de volgende punten:

  • Een brede entree
  • Geen drempels of met drempelplaat
  • Automatische of lichte deuren
  • Gelijkvloers of een lift
  • Zorg voor een verstelbaar bureau
  • Grote toiletruimte met handgrepen

Wanneer er rekening gehouden wordt met deze punten is het mogelijk om ervoor te zorgen dat het kantoor geschikt is voor een invalide. Er is dan ook weinig tot geen begeleiding nodig. Vaak beschikt een kantoor al over een brede entree, automatische deuren en een lift. Er is dan ook geen grote investering nodig om het kantoor rolstoelvriendelijk te maken.

Inrichting van de kantoorruimte

Steeds meer kantoren beschikken al over deze voorzieningen. Met name in nieuwe gebouwen, zoals de kantoren in Rotterdam bijvoorbeeld. Dat komt omdat moderne kantoorgebouwen gebouwd zijn met het oog op rolstoelvriendelijkheid. Hetzelfde is te zien bij de nieuwbouw kantoren in Eindhoven. Het is tegenwoordig zelfs verplicht rolstoelvriendelijke kantoren te bouwen. Daarom is het vooral van belang rekening te houden met rolstoelen bij de inrichting van een kantoorruimte. De gangpaden tussen het meubilair dienen namelijk breder te zijn zodat iemand met een rolstoel hier eenvoudig tussen kan manoeuvreren.

Vestigen in een rolstoelvriendelijk kantoor

Een werknemer in een rolstoel kan van grote waarde zijn voor een onderneming. Het is daarom zaak iemand in een rolstoel aan te kunnen nemen en geen nee te hoeven verkopen vanwege je kantoorruimte. Het is al mogelijk om dit te bereiken met behulp van een kleine investering.