Select Page

Oplopend vocht in muren en wanden is een probleem waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wil. Vocht in de muren zorgt immers voor hoge energierekeningen, kan zorgen voor schimmels en zelfs slecht zijn voor de gezondheid. Een manier om optrekkend vocht in muren tegen te gaan is door een muur te injecteren.

Een muur injecteren: Hoe werkt het?

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om de strijd met het vocht in je muren aan te gaan. Wel is het zo dat je bekend moet zijn met de procedure en dat je weet waar je op moet letten. Met name voor de onervaren doe-het-zelver komt er wellicht meer bij kijken dan je aanvankelijk zou verwachten.

Injecteer geen kapotte muur

Voordat je een muur gaat injecteren is het zaak dat je goed checkt of de betreffende muur op bepaalde plekken wellicht beschadigd is. Deze beschadigingen zullen dan eerst gemaakt moeten worden. Doe je dit niet, dan zal vocht juist op deze plekken vrij spel hebben, ook na het inbrengen van een vochtwerende vloeistof. Hou dus altijd de volgende volgorde aan: Inspecteren, repareren en dan pas injecteren.

Pas op voor leidingen

Eveneens van belang is dat je weet waar in je muur eventuele leidingen lopen. Het laatste wat je wil is dat je per ongeluk een leiding kapot boort. Los van de overlast is dit vaak moeilijk en prijzig om te repareren. Hiermee samenhangend is dat je van tevoren ook meet hoe breed je muur is, of hoe breed het gedeelte is dat geïnjecteerd dient te worden. Zo weet je namelijk hoe diep je de gaten moet boren om het gewenste resultaat te behalen.

 

Tussen binnen en buiten

In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen een vochtwerend middel tussen de binnen- en buitenmuur aan te brengen. Vraag je jezelf echter af of je misschien alleen de binnenmuur wil injecteren, dan is het altijd raadzaam een vakman om diens mening te vragen.

 

Het echte werk

Wanneer je zover bent om je muur te injecteren boor je op gelijke afstand van elkaar gaten in de muur. De afstand tussen deze gaten kan zo’n 10 centimeter zijn. Let er ook op dat je de gaten schuin naar beneden boort. Zo kan de vloeistof later, met een beetje hulp van zwaartekracht, beter zijn werk doen. Wanneer je het betonstof met een stofzuiger uit de gaten hebt opgezogen, kun je de gaten vullen met de vochtwerende vloeistof. Eenmaal in de muur zal deze vloeistof verharden en over de horizontale as een laag vormen die opkomend vocht in het vervolg zal tegenhouden.

 

De voordelen van muren injecteren

Het vergt misschien wat nauwkeurige voorbereiding, maar het injecteren van een muur kun je in principe vrij gemakkelijk zelf doen. Bovendien is het een goedkope optie die relatief weinig tijd in beslag zal nemen. En natuurlijk is het een zeer effectieve methode om vocht in je muren tegen te gaan.

 

De nadelen van muren injecteren

Voor de ervaren klusjesman is het injecteren van een muur waarschijnlijk eenvoudig. Ben je een beginneling, dan zijn er toch behoorlijk wat dingen waar je aan moet denken. Het risico dat je je muur beschadigt of zelfs een leiding kapotmaakt is altijd aanwezig. Nog vervelender is echter dat het injecteren van een muur geen permanente oplossing is. De vochtwerende vloeistof zal na een jaar of twee uitgewerkt zijn.

 

En de kosten?

De kosten vallen op zich mee en zullen zich vooral in tijd uitdrukken. Doe je het zelf, dan zul je uiteraard moeten beschikken over een goede boormachine en vochtwerende vloeistof. Laat je het doen door een professional, dan zul je deze persoon voor een paar uur moeten betalen. De prijzen zullen onderling verschillen, maar een offerte opvragen kan natuurlijk altijd.  Echter in elk geval zal het niet oplossen van je vochtprobleem op lange termijn meer gaan kosten dan het wel aanpakken ervan. Het injecteren van je muur is wat dat betreft een solide oplossing waar je in ieder geval weer een paar jaar mee vooruit kunt.