Groene energie en energiezuinige installaties winnen gelukkig aan populairiteit. Energiebedrijven onderscheiden zich via het aanbieden van groene energie, overheden zetten steeds meer acties op en formuleren ambitieuze doelstellingen. Alleen blijft bij de consument nog veel onduidelijkheid bestaan.

De algemene term kent iedereen. Maar wat betekent groene energie in de praktijk? Zonnepanelen of zonneboiler? Hoe werkt een warmtepomp? Wat kost de aanschaf van een PV- systeem?

Zonne-energie

De zon is een onuitputtelijke bron van warmte en elektriciteit, dus van energie. Zelfs in Nederland ontvangen we daaruit meer dan vijftigmaal zo veel energie als ons gezamenlijk jaarlijks energiegebruik uit gas, elektriciteit en benzine.

Warmtepompen

Energie gaat nooit verloren. De kwaliteit van energie kan echter wel achteruitgaan, zodat het niet meer te gebruiken is. Een warmtepomp maakt onbruikbaar geworden energie (met een te laag temperatuurniveau) weer bruikbaar door het temperatuurniveau te verhogen. Een warmtepomp kan je cv- ketel vervangen.

Windenergie

Voor de meeste particulieren zijn windmolens geen reële optie. Toch zijn de mogelijkheden van windenergie groot. Kleine ondernemers die veel elektriciteit gebruiken zouden deze mogelijkheden nader kunnen onderzoeken.

Subsidies

Bovenstaande kost wel het een en ander, maar buiten dat het zichzelf op langer termijn terugbetaalt, zijn er nog tal van subsidies waarop je aanspraak kunt maken. Je kunt de EPA-adviseur inschakelen. EPA staat voor Energie Prestatie Advies. Het advies bestaat uit een lijst met punten die je aan je woning kunt veranderen om het energiezuiniger te maken. Wanneer je een van deze punten uitvoert krijg je de kosten van de EPA-adviseur vergoed plus 25% aan subsidie van het totale investeringsbedrag. Buiten dat je op diverse manieren subsidie kunt krijgen van de overheid, zijn er ook energiebedrijven die subsidie geven. Klop ook eens bij je gemeente aan.

In eerste instantie niet voor consumenten, maar als je als eigenaar van een bedrijf je woning bij het bedrijfspand hebt betrokken, dan is de ‘financiële stimuleringswijzer duurzame energie’ waarschijnlijk handig. Hierin staan allerlei subsidies waar je recht op hebt als inkomstenbelastingplichtige.

Groene stroom

Groene stroom, groene energie, natuurstroom, begrippen die eigenlijk allemaal hetzelfde aanduiden: het via natuurvriendelijke weg produceren van elektriciteit. Denk aan zonne-energie of windenergie. Ook energiecentrales produceren groene energie, hoewel bij menig energiecentrale dit een discutabel punt is. Je bent pas zeker van milieuvriendelijk verwekte elektriciteit wanneer iedereen overstapt op groene energie. De energiecentrales leveren immers ook nog energie die via minder schone weg is opgewekt.