Vraag het ervaren lockpickers maar eens: “Hoe ben jij begonnen met lockpicking?” De antwoorden zullen verschillend zijn. De één was bijvoorbeeld als kind al aan het prutsen met ijzerdraad en zelf gemaakt gereedschap en is van daaruit doorgegroeid. Andere mensen leren het van vrienden en bestellen een eigen set. Maar wat voor set kan je dan het best kopen? En waar begin je dan?
11

Als beginnende lockpicker moet je het vooral niet te moeilijk maken. Meteen met een 10-pins cilinderslot beginnen zonder dat je goed en wel bent ingeleid in de basistechnieken van het lockpicken is dom en kost veel tijd. Je moet namelijk eerst begrijpen hoe sloten en sleutels werken. En hoe je van zwaktes van sloten gebruik kan maken als je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Want zo heeft ieder slot weer een eigen zwakte. Begin daarom met een makkelijk slot. Een hangslotje of een tubularslot, zoals je dat bijvoorbeeld op bureaulades en brievenbussen tegenkomt (zie afbeeldingen). In ieder geval een slot dat je als beginner open kan krijgen, want dan heb je een succes-ervaring en dan blijf je gemotiveerd.

Naast beginnen met een makkelijk slot moet je ook het juiste gereedschap hebben. Natuurlijk kan het een leuke ontdekkingstocht zijn om je eigen gereedschap te ontwerpen, maar tegenwoordig kiezen de meeste mensen toch voor een lockpick set. Zo’n set bestaat dan standaard uit een aantal vaste onderdelen: een tension wrench, een x aantal picks plus soms een oefenslot, een mooie hoes om het allemaal in op te bergen of een meer geavanceerd stuk gereedschap. Maar wij raden eigenlijk altijd aan om bij de basis te beginnen. Zo heb je bijvoorbeeld al mooie lockpick sets bestaande uit één of twee tension wrenches –meer is beter—en een stuk of acht picks. Mooi toch? Dan kan je al bijna van start.
22

Het laatste wat je dan als beginnend lockpicker nodig hebt is een hele hoop geduld. Het zal je niet lukken om je eerste slot binnen een paar minuten open te maken. In films lijkt het vaak alsof dat makkelijk is, maar in de echte wereld hebben zelfs ervaren lockpickers minimaal drie minuten nodig om een slot te ontgrendelen. En dan hebben we het over de klassieke manier van lockpicking. Dus zonder guns, cilindertrekkers en dergelijke waarbij je het slot beschadigd. Dus koop naast een lockpick set ook een flinke portie geduld in. Maar…: Het gaat je wat moeite kosten, maar je komt er wel.

Meer informatie over lockpicking vind je in onze andere blogs en sites. Veel succes!

Lockpicken: hoe ging dat ook alweer? De principes op een rij.

33
Lockpicken is de kunst van het analyseren en manipuleren van een slot met als uiteindelijk resultaat dat je het slot natuurlijk open krijgt. En dat het liefst zo snel mogelijk. Lockpicking is  een hobby voor een steeds groter wordende groep enthousiastelingen. En het is een hobby die veel tijd vraagt. Maar wat zijn de belangrijkste principes ook alweer? We zetten ze nog even op een rij.

Zonder sleutel

Regel nummer één is natuurlijk: je ontgrendelt het slot zonder de sleutel te gebruiken. Maar dan heb je om het slot te openen natuurlijk wel ander gereedschap nodig. Zo kan je al een heel eind komen met een enkele lockpick. Bijvoorbeeld een halve diamant, een slangenhaak of haak. Of een verlengde versie daarvan. Maar omdat de meeste sloten verschillend in elkaar zitten en sloten in Nederland steeds moeilijker te kraken worden, kan je beter een complete lockpick set bij de hand hebben.
44

Zonder schade

Het tweede principe binnen de lockpick-wereld is dat je het slot niet beschadigd. Inbrekers en autodieven willen vaak geen tijd verspillen en maken daarom gebruik van zwaarder gereedschap waarbij er vaak in het slot geboord wordt. Hierdoor wordt het slot beschadigd en is het achteraf niet meer bruikbaar. Als lockpicker wil je natuurlijk vaker met hetzelfde slot kunnen oefenen. En je doet het voor de uitdaging: de puzzel die voor je ligt en die jij wil kraken. Daarom is principe nummer twee bij het lockpicken: zonder schade!

Zonder de wet te breken55

Echte lockpickers zijn hobbyisten. Je doet het omdat je bijvoorbeeld programmeur bent en van uitdagingen houdt waarbij je na moet denken. Een slot is dan gewoon de volgende puzzel. Je analyseert het slot om de zwakte te vinden en maakt hier gebruik van om het te openen. En soms is de oplossing heel simpel: een credit card doet dan deuren opengaan en met een paar shims open je een hangslot. Helaas zijn niet alle mensen die lockpicking tools gebruiken liefhebbers van de sport en daarom is het nodig om je als hobbyist te onderscheiden. Oefen daarom alleen op de deur van de buurman als deze je toestemming heeft gegeven. Want…: anders ben je strafbaar.

Bron lockpickshop.nl