Select Page

Een inbraak in de straat zorgt vaak voor veel angst. Het behoort tot de grootste nachtmerries van veel mensen! Toch kan het iedereen overkomen, daar sloten niet sterk genoeg zijn om inbrekers buiten de deur te kunnen houden. Zelfs niet, wanneer je voor sloten met een SKG-rating van twee of drie sterren kiest. Bij deze sloten kost het inbrekers relatief veel tijd om de deur open te breken. Het maakt het ze echter niet onmogelijk! Wat moet je doen, wanneer je te maken krijgt met een inbraak? Zijn er stappen die je kunt zetten om een nieuwe inbraak in de toekomst te voorkomen? In dit artikel lees je meer over hetgeen een klussenbedrijf of slotenservice voor je kan betekenen. 

Schakel de politie in om aangifte te doen 

Wanneer je een inbraakpoging opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de politie in te schakelen. De politie kan eventuele inbraaksporen veiligstellen, voordat een klussenbedrijf de schade herstelt. Op basis van de inbraaksporen kan gezocht worden naar de dader. Ben je thuis ten tijde van de inbraak? Bel in dat geval direct 112! De kans is groot dat de inbreker zich nog in de omgeving van je woning bevindt. 

Tip: meld de inbraakpoging ook in een Whatsapp-groep van de straat, of bijvoorbeeld op Facebook. Mogelijk hebben de mensen in je straat een camera bij de voordeur hangen, die de inbreker op beeld heeft vastgelegd. 

Verzekeraar op de hoogte brengen 

Om de kosten voor het herstel van de inbraakschade aan je woning vergoed te kunnen krijgen, is het raadzaam om de verzekeraar op de hoogte te brengen. In sommige gevallen zal de verzekeraar een inspecteur langs sturen om de schade op te nemen. Je kunt de kosten voor het herstel van de schade pas declareren als je aangifte hebt gedaan. 

Inbraakschade laten herstellen aan je woning 

Een volgende stap is het laten herstellen van de ontstane inbraakschade. Een klussenbedrijf kan je hierbij helpen. In het bijzonder, wanneer het gaat om een ingegooide ruit, een geforceerd slot, enzovoorts. Hoewel het klussenbedrijf het vervangen van het slot over zal laten aan een slotenmaker, kan zo’n bedrijf wel zorgen voor het herstel van de deur zelf of bijvoorbeeld het kozijn. De kans is groot dat het kozijn tijdens de inbraakpoging beschadigd is geraakt. 

Slotenmaker inschakelen voor een nieuw slot 

Zodra de deur en het kozijn hersteld zijn, kan een slotenmaker zorgen voor de montage van een nieuw slot. Hierbij is het raadzaam om te kiezen voor een duurzame oplossing, welke de kans op een nieuwe inbraak sterk verkleint. Kies bijvoorbeeld altijd voor een slot met drie of vier contactpunten. Het gaat om sloten die in de meeste gevallen een SKG-rating van minimaal twee sterren hebben gekregen. 

Tip: laat de slotenmaker ook direct zoeken naar verbeteringen in de inbraakbeveiliging van je woning. Je kunt hierbij denken aan het installeren van een camerasysteem in en rondom je woning, het plaatsen van een alarmsysteem, enzovoorts. Je kunt zo’n alarmsysteem helemaal zelf vormgeven! Combineer een bewegingssensor bijvoorbeeld met magneetcontacten op de deur en het deurkozijn.