Select Page

Heb je net een huis gekocht, maar kom je onverwachts met gebreken te zitten? Wie betaald herstelkosten, en wie is er verantwoordelijk voor de gebreken? Deze en andere factoren zijn afhankelijk van wat er in het koopcontract is opgenomen.

De mededelingsplicht van de verkoper

Volgens de mededelingsplicht is de verkoper verplicht om alle gebreken die hem al bekend waren te melden. Indien later aan het licht komt dat de verkoper de gebreken niet kenbaar heeft gemaakt, dan kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld voor verborgen gebreken.

Bouwkundige keuring

Om te voorkomen dat een verkoper verborgen gebreken achterhoudt, is het altijd raadzaam om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke partij, iemand die geen baat heeft bij de aan- en verkoop van de woning. Dankzij een bouwkundige keuring krijg je in grote lijnen zicht op de staat van de woning die je wilt kopen.

De kosten in het bouwkundige rapport worden opgesplitst in directe kosten voor werkzaamheden die direct uitgevoerd moeten worden, en kosten die je moet maken voor onderhoud in de toekomst.

Met een bouwkundige keuring weet je wat je koopt

Als je een huis gaat kopen ben je meestal niet bezig met de eventuele gebreken die een huis kan hebben. Vaak komt dit omdat je op een roze wolk leeft, of omdat er gewoon weg technische kennis mist. Met een bouwkundige keuring, wat ook wel een bouwtechnische keuring genoemd wordt weet je zeker wat je koopt.

Bij een bouwkundige keuring wordt de woning van binnen en buiten helemaal nagekeken. Na afloop wordt het even kort besproken, en enkele dagen later ontvang je een uitgebreid rapport met foto’s. Je krijgt dan direct een inschatting van de kosten die je direct kunt verwachten en de komende 5 jaar.

Bij een oud huis met veel hout heb je bijvoorbeeld veel eerder kans op houtrot, en bij een huis uit de jaren 50 of eerder heb je meer kans op asbest en bij een woning uit de jaren 70 moet er extra worden gelet op bijvoorbeeld betonrot. Dit zijn allemaal zaken die de bouwkundig inspecteur meeneemt tijdens zijn keuring.