Select Page

Je kent het wel: Je moet je tuin besproeien en hiervoor heel onhandig een tuinslang in de gootsteen van je keuken manoeuvreren. Vervolgens heb je een vaak lekkende tuinslang die het hele huishouden ontregelt en ook nog eens moeilijk te hanteren is. Een buitenkraan is een logische oplossing voor als je regelmatig buiten water nodig hebt.

Een buitenkraan aanleggen: Is het moeilijk?

Het antwoord zal afhankelijk zijn van aan wie je deze vraag stelt. De doorgewinterde klusser zal zijn of haar handen er niet voor omdraaien, maar voor de groene doe-het-zelver is het aanleggen van een buitenkraan allerminst eenvoudig te noemen. Vandaar dat je voor dit soort werkzaamheden ook altijd een beroep kunt doen op professionals. In ieder geval zul je bij het (laten) aanleggen van een buitenleiding op de volgende dingen moeten letten:

In de garage of in de tuin?

Bedenk van tevoren goed waar je de buitenkraan gaat plaatsen. Als je het gaat gebruiken om de auto te wassen, is een buitenkraan in een garage wellicht een betere optie, temeer omdat de kraan in de garage minder blootgesteld zal worden aan de elementen. Bovendien is een slang vanuit de garage naar de tuin een stuk eenvoudiger dan een slang die je vanuit je keuken door het hele huis moet laten lopen. Aan de andere kant, als je echt buiten een kraan nodig hebt, bijvoorbeeld omdat dit het tuinieren zo zou vereenvoudigen, kies dan voor deze optie.

In de muur of op de muur

Het eenvoudigst is om de nieuwe leiding tegen je muur aan te plakken. Het is echter niet de mooiste optie. Vandaar dat je er ook voor kunt kiezen een zogeheten gevelkom te plaatsen. Hierbij wordt een klein stukje uit je muur gehakt. Daar wordt vervolgens de gevelkom met leiding weer ingemetseld. Behalve dat het eindresultaat er hierdoor strakker en mooier uitziet, wordt de nieuwe leiding hierdoor ook beter beschermd tegen de elementen.

Water moet vloeien, niet vriezen

Erg belangrijk om bij het aanleggen van een buitenleiding aan te denken is het feit dat het in de winter kan vriezen. Een bevroren waterleiding is in feite een kapotte waterleiding, dus je zal maatregelen moeten nemen om dit te voorkomen. Om te beginnen wordt aangeraden de buitenleiding altijd zo kort mogelijk te houden. Dit verkleint simpelweg de kans dat een gedeelte van de leiding bevriest.

Voorkom een ravage

Eveneens van groot belang is dat je de waterleiding afsluit voordat je aan de slag gaat. Het doorzagen van een waterleiding waar nog water doorheen loopt resulteert begrijpelijkerwijs in een chaos en mogelijk zelfs schade.

Wat zijn de kosten?

Wanneer je ervoor kiest om zelf een buitenleiding aan te leggen zul je uiteraard moeten betalen voor de benodigde materialen, in ieder geval teflontape, een elektriciteitsbuis, een koperen buis, kit, een pijpsnijder, soldeerbochten en een slijptol. De precieze kosten hiervan zullen voornamelijk afhangen van de lengte van je leiding, maar in de praktijk zal het aanleggen van een buitenleiding meer een investering van tijd dan geld zijn. Veel eenvoudiger is het natuurlijk om een professionele loodgieter te vragen dit werk voor je te doen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de materialen en ook de kwaliteit van je nieuwe leiding is gegarandeerd. Offertes hiervoor kun je te allen tijde online opvragen, maar om je alvast een beeld te geven: Het aanleggen van een buitenleiding zal een professional zo’n 3 à 4 uur kosten en een loodgieter zal gemiddeld zo’n 30-40 Euro per uur rekenen.

Een buitenleiding verdient zichzelf terug

Het zal je wat tijd en/of geld kosten om een buitenleiding aan te leggen, maar het gemak ervan zal je ruimschoots belonen. Los van het feit dat je met een buitenleiding geen tuinslangen meer door je huis hoeft te navigeren, is zo’n extra leiding een leuke toevoeging op de waarde van je huis.