Er zijn een heleboel verschillende soorten dakbedekking. Maar waaruit kunt u allemaal kiezen? En welke keuze zal het beste passen bij uw dak? Wat de keuzemogelijkheden iets minder maakt, is het feit dat niet alle soorten dakbedekking even geschikt zijn voor elk dak. Sommige types zijn bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor een bepaald soort dak. Deze kunt u dus sowieso al wegstrepen. Bovendien is er ook nog verschil in de levensduur van de dakbedekking. En daarbij komt ook nog eens dat u natuurlijk op de prijs moet letten.

Dakpannen

Kleien dakpannen zijn verreweg de populairste vorm van dakbedekking. Ze zien er stylish en gezellig uit, en kunnen bovendien vrij lang mee tegen een redelijke prijs. De gemiddelde levensduur van kleien dakpannen is 50 jaar. De gemiddelde totaalprijs per vierkante meter (inclusief btw) is €60 voor kleidakpannen.

EPDM

EPDM is een soort dakbedekking dat het best kan worden gebruikt voor licht hellende of platte daken. Het is een synthetisch product van een natuurlijke rubbersoort. EPDM heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 40 jaar. Vergeleken met andere soorten dakbedekkingen is dit relatief lang. De gemiddelde totaalprijs per vierkante meter (inclusief btw) voor EPDM is €50.

Zink

Zink is, in vergelijking met vrijwel alle andere soorten dakbedekkingen, de soort dakbedekking die het langste meegaat. Het is zeer flexibel, en zal uw huis een bijzondere uitstraling geven. Om uw woning op een speciale manier af te werken, is kiezen voor een zinken dakbedekking een uitstekend idee. De gemiddelde levensduur van zink is maar liefst honderd jaar. U zult uw dakbedekking dus niet hoeven te vervangen. Bovendien krijgt u zinken dakbedekking voor de relatief goedkope gemiddelde totaalprijs van slechts €80 per vierkante meter, inclusief btw. De voordelen van zink zijn dat het materiaal zeer onderhoudsvriendelijk is, en dat het recycleerbaar is. Omdat u weinig tot geen onderhoud hoeft te plegen, zal dat u geld besparen vergeleken met andere dakbedekkingen. Ook is zink flexibel, zodat u bijzondere vormen kan laten maken. Voor veel architecten is zink een fijn materiaal, omdat het hen zoveel vrijheid geeft.

Leien dak

Een leien dakje, iedereen kent de uitdrukking wel. Het leien dak wordt al eeuwenlang gebruikt. Het feit dat het nu nog steeds populair is, zegt in principe al genoeg. Leien daken zijn goed bestand tegen storm. Bovendien kunt u ze in alle vormen en kleuren krijgen. Als u voor een leien dak wilt gaan, kunt u nog kiezen uit natuurleien en kunstleien. Natuurleien zien eruit als natuursteen wat betreft reliëf en kleur. Kunstleien zien er eerder grijs- of bruinachtig uit, maar u kunt ze ook in roodachtige tinten kopen. Een leien dak gaat gemiddeld maar liefst 40 jaar mee, wat een vrij lange periode is voor dakbedekking. De gemiddelde totaalprijs per vierkante meter inclusief btw is €70.

Rieten dak

Een rieten dak is misschien niet de veelgebruikte vorm van dakbedekking, maar dat wil zeker niets negatiefs zeggen. Een rieten dak is één van de sfeervolste daken die u kunt hebben. Het dak zorgt voor een karaktervolle uitstraling, wat u terug zult zien aan uw hele huis en tuin. Het zal een verademing zijn in vergelijking met de saaie dakpannen en het EPDM van de meeste woningen. Een rieten dak gaat gemiddeld 40 jaar mee. Het is ietwat duurder dan de andere daken, maar voor de echte liefhebbers is dat het zeker waard. De gemiddelde totaalprijs per vierkante meter inclusief btw voor een rieten dak is €100.

Meer weten over dakpannen of andere soorten dakbedekking? Raadpleeg een vakman via de website van De Dakspecialist.