Een schroevendraaier is gereedschap waarmee je schroeven kunt draaien en bevestigen in iets anders. Daarnaast kun je schroeven ook weer verwijderen. Het metalen deel heeft een kop die gevormd is zodat je gemakkelijk een schroef kunt draaien. Schroevendraaiers hebben verschillende koppen zoals de platte punt, een ster of kruiskop. Het handvat is van kunststof en is wat dikker zodat je genoeg grip hebt om een schroef te kunnen draaien. Schroevendraaiers worden vooral gebruikt voor kleine klusjes. Een boormachine is eenvoudiger als je schroeven vaak gebruikt. Bouten en moeren kunnen niet met een schroevendraaier worden gebruikt.

De uitvinder van de kruiskopschroef en de kruiskopschroevendraaier is Henry F. Phillips. De kruiskopschroef is ook naar hem vernoemd: Phillips kruiskopschroef. Hij richtte de Phillips Screw Company op in 1934 en zijn ontwerp van de schroef werd later heel snel in de industrie opgenomen. Een van de eerste klanten van zijn ontwerp schroef was General Motors die toen en nu nog steeds groot is. General Motors gebruikte zijn schroef bij de productie van de Cadillac auto’s. Hij verkocht zijn ontwerp in de vorm van patenten. Uiteindelijk verkocht hij voor vijf miljoen dollar al zijn patenten aan Ford Motor Company.  Hij ging direct met pensioen en overleed in 1958.

Zijn schroeven worden nu nog steeds veel gebruikt omdat het sterke schroeven zijn die je overal voor kunt gebruiken. Ze zijn bijna altijd van rvs wat staat voor roest vrij staal. Ze moeten ook tegen roest kunnen omdat ze vaak in de buitenlucht wordt gebruikt. Als het dan regent of sneeuwt moeten ze daar wel tegen kunnen. Als ze zouden roesten zouden ze om de zoveel tijd moeten worden vervangen wat tijdrovend en veel geld kost. Je hebt ook schroeven van hout en plastic maar die worden voor minder sterke constructies gebruikt. Metaal is nodig om echt sterke verbindingen aan elkaar te houden door de kruiskopschroef.