Eikenprocessie rups

Het seizoen van de eikenprocessierups staat weer voor de deur. Mensen lijken vrijwel standaard in paniek te vliegen om deze kleine beestjes, maar met de juiste aanpak en voorzorgsmaatregelen is dit helemaal niet nodig. Het kleine beestje doet over het algemeen geen vlieg kwaad, maar toch is het niet aan te raden om het beestje eens stevig te gaan knuffelen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om geen last te krijgen van jeuk door onze harige vriend. Nu het seizoen van de processierups voor de deur staat, is het namelijk toch wel even handig om het één en ander over dit beestje te weten.

Waar vind je de eikenprocessierups

Over het algemeen zie je de eikenprocessierups op of in, zoals de naam eigenlijk al verklapt, eiken. Wanneer je in deze maanden kijkt naar de bovenkant van de boom, zie je hier en daar de grote nesten vol met rupsen. De meeste mensen krijgen hier al bijna kriebels van en dit is niet zo vreemd, want het kleine beestje kan voor best wat overlast zorgen. Naast rode ogen en last van de luchtwegen, zorgen de haren van het beestje voor een enorm jeukerig of branderig gevoel na contact met de huid. 

De processierupsen zien we dus vrijwel overal waar eiken staan, maar er bestaan een aantal plaatsen in Nederland waar de processierups vaker is dan op andere plekken. Zo zien we de eikenprocessierups in Hoogeveen, maar ook in plaatsen als Hengelo en Enschede. De vraag is wat we het beste kunnen doen tegen onze harige vriend en hoe we ervoor zorgen, mocht er bijvoorbeeld een nest in de eik in je achtertuin zitten, dat ze nooit meer terugkomen.

Maatregelen

Het is best een pittige klus om een eikenprocessierupsen nest te verwijderen. Experts op dit gebied geven daarom ook aan om jouw eikenboom, of die van een ander, goed in de gaten te houden vlak voor het processierups seizoen weer begint. Wanneer je ver voor het seizoen al vermoedt dat er een processierups nest zal gaan ontstaan, is het raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen om het nest zo snel mogelijk te verwijderen. Al jaren merken de bedrijven dat het melden en laten verwijderen van nesten echt pas in het seizoen begint en dat daarom niet alle nesten kunnen worden verwijderd voordat mensen daadwerkelijk last gaan hebben van de harige beestjes. Controleer jouw boom dus goed en meld tijdig als je vermoedt dat er een eikenprocessierupsen nest op gang komt.