Een bouwfinanciering afsluiten voor je verbouwingStaat er een verbouwing op de planning? Of wil je zelfs een nieuw huis gaan (laten) bouwen? Dan is het belangrijk om eerst te weten wat een bouwdepot is en hoe het precies werkt.

Wat is een bouwdepot?

Bij een verbouwing worden kosten gemaakt. Deze kosten kunnen het best betaald worden uit een speciale rekening: een bouwdepot. Samen met de bank beslis je hoeveel saldo er op je bouwdepot komt te staan, bedoeld om de rekeningen van je verbouwing mee te betalen. Of je in aanmerking komt voor een bouwdepot hangt af van de geschatte waarde van je huidige huis, of de hoeveelheid werk die er nog moet gebeuren in je nieuwbouw huis.
Er is bij een bouwdepot ook sprake van een rentevergoeding, die automatisch bij het saldo wordt bijgeschreven. De rentevergoeding is 1% lager dan de gemiddeld betaalde rente over je leningdeel. Hoe dat precies werkt kun je hier lezen.

Klaar met verbouwen?

Mocht je klaar zijn met je verbouwing, kun je dat doorgeven via een declaratieformulier. Er wordt gecontroleerd of alle facturen kloppen en zijn betaald, en vervolgens wordt je bouwdepot voor je gesloten.

Wat als je oude woning nog niet verkocht is?

Als je vast zit aan je oude woning kan een overbruggingskrediet je uit de brand helpen. Een overbruggingskrediet geeft je de mogelijkheid het bedrag te lenen dat je nog tekort komt om je nieuwe huis te kunnen betalen. Een nadeel hieraan is dat je een tijdje hogere woonlasten hebt, totdat je het overbruggingskrediet hebt terugbetaald. Het hebben van twee woningen kan grote financiële gevolgen hebben, dus zorg ervoor dat je goed geadviseerd wordt op dit gebied!