Het najaar staat weer voor de deur. Na de zomer en de aangename nazomer is het belangrijk om de tuin zo verzorgd mogelijk de winter in te laten gaan. Een belangrijk onderdeel hierbij is boomverzorging. In dit artikel kijken we kort naar de mogelijkheden omtrent boomverzorging en wijden we nog kort even uit over de aanpak van tuinaanleg in het najaar.

Waarom snoeien in het najaar?

In het najaar is het voor veel bomen en struiken een goed moment om te snoeien. De sapstromen in de bomen komen namelijk stil te liggen. Dit betekent dat de bomen weinig schade ondervinden wanneer er takken worden gesnoeid. Wanneer de boom heel veel energie steekt in groeien, dan lopen er veel sapstromen en veel hiervan zal verloren gaan. De boom zal dan stoppen met de sapstromen en de groei van de vruchten wordt daardoor belemmerd. In het najaar is dit dus niet het geval. Let er wel op dat het snoeien pas plaatsvindt zodra de bladeren langzaam gaan uitvallen. Dit is namelijk een teken dat de sapstromen stil komen te liggen. Afhankelijk van de soort boom kan de boom dan helemaal gesnoeid worden of alleen ingekort. U kunt dit zelf doen, maar er zijn veel hoveniers die boomverzorging aanbieden. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij deze hovenier in Gouda.

Moment om tuinen aan te leggen

Het voorjaar wordt vaak geassocieerd met een drukke periode voor hoveniers. Logisch, want dan laten veel mensen een tuin aanleggen. Toch kan het aantrekkelijk zijn om nu al te kijken naar de mogelijkheden van tuinaanleg. Wanneer u nu al een deel doet (bijvoorbeeld de bestrating en afscheiding), dan kan dat vaak relatief goedkoop omdat de hoveniers nu relatief rustige tijden hebben. Bekijk bijvoorbeeld eens de mogelijkheden van een tuinaanleg in Haastrecht.