Overweeg je de badkamer in huis te verbouwen? In dat geval zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het leidingwerk. Is het noodzakelijk om de bestaande leidingen te vervangen tijdens de renovatie van de badkamer? Kies je voor een nieuwe indeling van de badkamer, of houd je de huidige indeling aan? In dit artikel vind je vier handige tips, die van pas komen bij een renovatie van de badkamer. 

Tip 1: kijk naar de isolatie van het dak 

Je wilt voorkomen dat de warme lucht uit de badkamer direct naar buiten stroomt. Met name in de winter kan het voor een onnodig hoog energieverbruik zorgen. Reden genoeg om te kijken naar de isolatie van het dak. Dit geldt in het bijzonder voor badkamers die zich direct onder het dak van je woning bevinden. Je kunt het dak op verschillende manieren isoleren. Kies bijvoorbeeld voor een ander type dakbedekking, laat speciale isolerende platen onder de dakbedekking aanbrengen, enzovoorts. Een installateur kan je hier meer over vertellen. 

Tip 2: laat leidingen verleggen door een loodgieter 

Wanneer je voor een nieuwe indeling van de badkamer kiest, is het verleggen van de bestaande leidingen zeer waarschijnlijk noodzakelijk. Het verleggen van leidingen kun je het beste overlaten aan een loodgieter. Loodgieters hebben de kennis en ervaring om de leidingen op een correcte wijze te verleggen. De kans op lekkages rond de leidingen is hierdoor minimaal. Lekkages zijn na de oplevering van de badkamer vaak maar lastig te verhelpen. In het bijzonder, wanneer de leidingen zich onder betegelde vloer bevinden. 

Tip 3: denk na over de verlichting in de badkamer 

Bij een renovatie van de badkamer is het belangrijk om vooraf na te denken over een lichtplan. Op welke manier zorg je dat er voldoende verlichting aanwezig is in de badkamer? Kies bijvoorbeeld voor spotjes aan de randen van de badkamer en combineer het met een fraaie plafonniere. Bij de keuze voor specifieke verlichting in de badkamer is het belangrijk, dat de verlichting bestand is tegen vocht. Het kan behoorlijk vochtig worden, mede door de hoeveelheid condens die vrijkomt. Zou een lamp niet bestand zijn tegen het vocht, dan is de kans op een kortsluiting relatief groot. 

Tip 4: zorg dat je kwalitatief goede materialen gebruikt 

Een vierde tip die we je kunnen geven: zorg dat je kwalitatief goede materialen gebruikt bij het renoveren van de badkamer. Je wilt voorkomen dat tegels niet goed vast blijven zitten op de wand, dat de voeg van het tegelwerk al na een paar maanden los begint te laten, enzovoorts. Door nu te investeren in goede materialen, heb je langer plezier van de gerenoveerde badkamer. 

Een klusbedrijf kan je helpen bij een renovatie. Tevens kan zo’n bedrijf je meer vertellen over de verschillende materialen en het gereedschap, dat je nodig hebt om de renovatie tot een goed einde te kunnen brengen. Welk gereedschap heb jij al aangeschaft voor het renoveren van de badkamer in jouw woning?