Select Page

In 1839 ontdekte de Franse uitvinder Becquerel dat metaalplaatjes in een geleidende vloeistof onder invloed van licht stroom opleveren. Dit effect wordt het photo-voltaïsch effect genoemd: PV. Het woord zegt het al, ‘photo’ betekent licht en ‘voltaïsch’ duidt op spanning; stroom uit licht.

Het duurde tot 1877 voordat de eerste zonnecel werd ontworpen: Charles Fritts maakte ‘m van plakjes selenium met een dun laagje goud. Bijna 100 jaar na Becquerels ontdekking zal dit leiden tot de eerste echte toepassing van zonnecellen (met silicium en fosfor): in 1958 gaat de eerste satelliet de lucht in met zonnecellen als energiebron.

Toepassing nu

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. De opgewekte energie kan met behulp van een omvormer worden aangesloten op het elektriciteitsnet van je woning maar kan ook vanuit je eigen huis aan het bestaand elektriciteitsnet worden gekoppeld.

De gemiddelde prijzen voor zonnepanelen zijn zo’n 3 duizend euro. De opbrengst is afhankelijk van de hellingshoek waaronder de collector op het dak is gemonteerd (36° is ideaal) en de oriëntatie op de zon (bij voorkeur op het zuiden).

Geen vergunning nodig

Sinds enkele jaren hoeft geen vergunning meer worden aangevraagd voor het aanbrengen van zonnepanelen op het dak, mits deze voldoet aan een aantal eisen die per gemeente kunnen verschillen.

Zo gelden er maximale oppervlaktes en bebouwingspercentages en moet in veel gevallen rekening worden gehouden met het burenrecht. Ook moeten vergunningvrije bouwwerken constructief veilig zijn en voldoen aan de gebruikelijke technische bouwvoorschriften.

De financiële kant

Naast een goed gevoel over je duurzame investering kan het gebruiken van zonnepanelen of een zonneboiler financieel voordelig uitpakken, zowel bij de aanleg als via de opgewekte energie:

Financiering zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen wordt door de belastingdienst gezien als een verbouwing van je woning.  Hierdoor kun je de financiering ervan in je hypotheek onderbrengen. Het gaat om verbetering van de woning dus is de rente fiscaal aftrekbaar.

Wanneer je het teveel aan opgewekte energie teruglevert aan je energieleverancier kun je op twee manier geld terug krijgen:

Terugdraaiende meter

Met een analoge elektriciteitsmeter zonder terugdraaiblokkering draait de meter eenvoudigweg terug naarmate je elektriciteit aan het net toevoegt. Dit leidt tot een lagere meterstand. Dat wordt een interessante ‘jaarrekening’!

Terugleververgoeding

Je kunt ook gebruik maken van een digitale meter. De hoeveelheid elektriciteit die je aan het net hebt toegevoegd, wordt gemeten en met je afgerekend volgens een overeengekomen tarief. Je energieleverancier is verplicht een redelijke vergoeding te betalen.

Voor mensen die minder dan 3000 kWh per jaar terugleveren, heeft de overheid een speciale regeling vastgesteld. Dit heet salderen, en komt er in principe op neer dat de energie die wordt teruggeleverd in mindering wordt gebracht op de energie die wordt geleverd. Wel even opletten: aan terugleververgoeding en salderen zijn ook kosten verbonden, zoals die voor meteropname en kosten van de netbeheerder.

Kleinschalige toepassingen

Tuinverlichting

Wie geen panelen op het dak kan aanbrengen kan toch gebruik maken van de energie van de zon. Denk bijvoorbeeld eens aan tuinverlichting op zonne-energie.

Voor de installatie van een tuinlamp op zonne-energie zijn geen kabels nodig. Je installeert de lamp waar je maar wilt. Het ingebouwde zonnepaneeltje zet het daglicht om in energie die de lamp doet branden.  Vooral voor lampen die iedere avond aangaan bespaart dat al flink wat energie.

Tuinhuisje

Ook je tuinhuisje kan heel geschikt zijn voor eenvoudige zonnecellen. Je hebt ze zó aangebracht. Met een 12 watt zonnepaneel, een laadregelaar, een 12 V-accu en wat kabels kun je eenvoudig in wat extra energie voorzien.

Het werken en aansluiten van verlichting en apparaten die op laagspanning werken is makkelijker dan werken met materiaal dat op 220 Volt werkt. Laagspanningskabels hoeven in tegenstelling tot grondkabels voor 220 Volt bijvoorbeeld niet diep ingegraven te worden.

Je zwembad verwarmen met zonnecollectoren

Speciaal voor het verwarmen van openluchtzwembaden zijn er diverse zonnecollectorensystemen op de markt. De collectoren zijn zó ontworpen dat een grote hoeveelheid water in korte tijd opgewarmd wordt.