Select Page

Wie heeft er geen hekel aan om in de vrieskou de ramen van de auto te moeten krabben? Of in de stromende regen de boodschappen te moeten uitladen?

Een garage of carport zou dan ideaal zijn. Niet alleen om je zelf te beschermen tegen Nederlandse weersomstandigheden, maar in de eerste plaats natuurlijk ter bescherming van je voertuig.

Je auto is wellicht een van je meest waardevolle bezittingen. Natuurlijk ben je er zuinig op en wil u hem zo goed je mogelijk onderhouden. Een garage of carport geeft je auto een veilige plek en geeft je tegelijk wat meer comfort. Daarbij voorkomt een garage ook nog dat in de winter je ruiten bevriezen. Ook met een carport heb je weinig last van nachtvorst. Bovendien droogt de luchtcirculatie de auto snel waardoor roestvorming wordt tegengegaan.

Carports

Carports zien we onder meer in uitvoeringen van hout of van verzinkt staal met een aluminium bovenbouw. De meeste tuinhoutleveranciers bieden kant-en-klare houten bouwpakketten naar keuze aan met een plat- of zadeldak. Staal kan behandeld zijn met een poedercoating. Deze coating verfraait het materiaal en verlengt de levensduur van de carport. Let er op dat de carport beschikt over een afvoer voor het regenwater. In opkomst zijn de ‘zwevende’ carports. Deze lichtgewicht overkapping hangt vrij aan de muur van bijvoorbeeld het huis. Deze carports worden dus zonder staanders geplaatst. In sommige gevallen kunnen de liggers van de carports voorzien worden van inbouwspots met tijdklok. Zo zet je ook ’s avonds de auto veilig bij je huis.

Garages

Om de auto, fietsen en andere spullen veilig uit het zicht te hebben, is een garage een goede oplossing. Er zijn prefab betonnen garages die als één geheel geplaatst kunnen worden. Een variant zijn de professionele bouwsystemen die door een aannemer worden neergezet. Vaak kun je kiezen uit diverse dakvormen en stijlen. Na het neerzetten van de garage volgt de keuze van de garagedeur. Ook voor bestaande garages is het nuttig om na te gaan of je deur nog wel zo fraai, veilig en inbraakbestendig is.

Er zijn drie soorten garagedeuren te onderscheiden: de kanteldeur, de roldeur en de sectionaldeur.

  • Kanteldeuren kunnen verschillende kantelbewegingen maken. De deur kan bestaan uit twee delen die met scharnieren aan elkaar zijn verbonden en over de breedte naar binnen klappen. Daarnaast zijn er kanteldeuren die ongeveer een meter buiten de gevel draaien en kanteldeuren die de garage in worden geduwd.
  • Roldeuren zijn meestal gemaakt van oprolbaar staalplaat. Het rolmechanisme bestaat uit een stalen trommel met daarin veren die de deur in elke gewenste stand open kunnen houden.
  • De sectionaldeur rolt in delen (secties) omhoog. De panelen schuiven hierbij vlak langs het plafond, waardoor de deur weinig ruimte van uw garage inneemt. Naast horizontale sectionaldeuren zijn er ook verticaal wegdraaiende modellen. Als je vaak in de garage moet zijn, is het handig een loopdeur in de garagedeur te laten monteren. Informeer bij de aanschaf van je garagedeur of dit mogelijk is.

Automatisch

De meeste moderne garagedeuren zijn standaard voorbereid op elektrische bediening. Ook geïntegreerde verlichting is handig. Kies altijd voor een systeem met uitschakelfunctie. Zodra er een obstakel wordt geraakt, stopt de beweging en gaat de deur weer een stukje terug.

Een garagedeur op afstandbediening is natuurlijk praktisch. Ideaal zijn de typen met meerdere kanalen. Behalve de garagedeur kun je dan ook het tuinhek, de verlichting of de alarminstallatie van je auto aansturen.

Bron: https://wonenwereld.nl

Bron: https://wonentrends.nl/